TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI LİSE PROGRAMI KAPSAMINDA İKİNCİ KEZ EĞİTİCİLERE EĞİTİMİ VERİLDİ
Kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almalarını saÄŸlayarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında Limak Vakfı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Milli EÄŸitim Bakanlığı ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ortaklığında hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin Lise Programı kapsamında düzenlenen “EÄŸitimcinin EÄŸitimi” modülü, 24-27 AÄŸustos tarihleri arasında Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirildi.
Erken yaÅŸlarda oluÅŸan mesleki tercihlere yönelik kalıp yargıları dönüÅŸtürmek ve toplumun daha geniÅŸ kesimlerinde farkındalık yaratmak hedefiyle düzenlenen eÄŸitime, Türkiye’nin 10 farklı ilindeki (Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Diyarbakır, Isparta, Ä°stanbul, Ä°zmir, Samsun) 25 okuldan farklı branÅŸlardaki 50 öÄŸretmen katıldı.
Projenin Lise Programı kapsamında iÅŸ birliÄŸi yapılan ÖÄŸretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) tarafından yürütülen “EÄŸitimcinin EÄŸitimi”ne katılan öÄŸretmenler, 4 gün boyunca mesleki rehberlik ve kariyer geliÅŸimi alanında çalışmalar yaptı. ÖÄŸretmenler ayrıca, mühendislik mesleÄŸini tanıtıcı faaliyetler aracılığıyla, öÄŸrencilerin mühendislik mesleÄŸini seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatlarını tanıdı.
'Daha çok kızın mühendislik tercih etmesini amaçlıyoruz'
Proje kurucusu ve ev sahibi olarak programın ilk açılış konuÅŸmasını yapan Limak Holding Kurumsal Ä°letiÅŸim Direktörü Sevil Server Koç, “EÄŸitimcinin EÄŸitimi modülüyle baÅŸlayan Lise Programımız yoluyla daha çok kız öÄŸrencinin kalıp yargılardan sıyrılarak yetenek ve ilgileri doÄŸrultusunda mühendislik tercihi yapabilmesini amaçlıyoruz” dedi. ÜstlendiÄŸi önemli projelerle geniÅŸ mühendis kadrolarına sahip Limak Grubu’nun sektörde oluÅŸan geniÅŸ deneyim ve gücünün böylesi bir projeye aktarılmasından duydukları mutluluÄŸu paylaÅŸtı.
UNDP Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföy Yöneticisi Pelin Rodoplu ise, “Limak ile beraber yürüttüÄŸümüz ve baÅŸarı hikayeleri ile dolu TMK projesi, bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla tasarlandı. Bir yandan üniversite programı ile geleceÄŸin mühendisleri olacak gençleri destekliyor diÄŸer yandan iÅŸ dünyasında, özel sektör için toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi anaakımlaÅŸtırması programını hayata geçiriyor” dedi. Proje kapsamında yer alan Lise Programı’nın TMK’nın bütüncül vizyonunun çok önemli bir parçası olduÄŸunu belirterek, kız ve erkek öÄŸrencilerin mühendislik mesleÄŸini seçerken, eÄŸitim sürecinde ve mesleÄŸi icra ederken eÅŸitlikçi bir vizyonla mühendislik alanını dönüÅŸtürmelerinin önemini vurguladı.
T.C. Milli EÄŸitim Bakanlığı’nı temsilen etkinliÄŸe katılan ÖÄŸretmen YetiÅŸtirme ve GeliÅŸtirme Genel MüdürlüÄŸü ÖÄŸretmene Hizmet, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Daire BaÅŸkanı UÄŸur Kılıç, “Kadınların iÅŸ gücüne katılımının düÅŸük olduÄŸu profesyonel alanlardan biri olan mühendislik alanında kadınların daha çok yer almalarının önünü açmak ve onları bu alanda teÅŸvik etmek amacıyla baÅŸlatılan bu anlamlı projenin bütün öÄŸrencilerimizi kapsayacak ÅŸekilde bir mesleki rehberlik ve kariyer geliÅŸimi programıyla desteklenmesi Bakanlığımızın hedeflediÄŸi bütüncül eÄŸitim ve rehberlik yaklaşımı açısından önem arz ediyor” dedi. EÄŸitime katılan öÄŸretmenlerin aldıkları nitelikli eÄŸitimle hem meslektaÅŸlarına hem de öÄŸrencilerine rehberlik yaparak çok önemli bir görevi ifa edeceklerine deÄŸinen Kılıç, TMK projesinin dünden bugüne ortaya koyduÄŸu baÅŸarılı çalışmalar, yetiÅŸtirdiÄŸi mezunlar, eÄŸiticiler ve projeye destek veren gönüllü kuruluÅŸlarla halka halka büyüdüÄŸüne de dikkat çekti.
Açılış konuÅŸmalarının ardından program hakkında bilgi veren ÖÄŸretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) EÄŸitim Direktörü Arzu Atasoy, “Sizlerle, bu dört günlük eÄŸitimimizin ardından bir yıl sürecek bir yolculuÄŸa çıkıyoruz. Bu eÄŸitimde deneyimleyeceÄŸiniz uygulama, yöntem ve araçları, okulunuzdaki diÄŸer öÄŸretmenlerle paylaÅŸmanızı, öÄŸrencilerinizle derslerinizde ve bireysel görüÅŸmelerinizde kullanmanızı umuyor, velileri çocuklarının meslek seçimlerinde doÄŸru, etkili ÅŸekilde yönlendireceÄŸinize inanıyoruz” dedi. ÖÄŸretmenlerin en iyi, birbirlerinden öÄŸrendiklerini ifade eden Atasoy, programa farklı ÅŸehirlerden katılan öÄŸretmenlerin yarattığı sinerjinin önemine deÄŸindi.
2017 yılında pilot uygulamaları Hatay’da baÅŸlayan ve 2018’de 10 ilde (Ankara, Antalya, Artvin, Çanakkale, Elazığ, Hatay, Ä°stanbul, Kırklareli, MuÄŸla, Siirt) toplam 50 lisede 20 bin öÄŸrenciye ulaÅŸan TMK Lise Programı; EÄŸitimcinin EÄŸitimi modülüyle baÅŸlangıcını yaptığı yeni döneminde de farkındalık yaratıcı “Karar Senin” oyunu, sanal gerçeklik uygulamaları ve her bir okulda gerçekleÅŸtirilecek rol model buluÅŸmaları ile yıl boyunca faaliyetlerini sürdürecek.